Dişlek Sincaplar


Sevgili arkadaşlar, hiç sincap gördünüz mü? Öndeki uzun dişleriyle çok komik bir görünüşü vardır sincapların. Ama o komik dediğimiz dişleri bizim asla sahip olamayacağımız kadar keskin ve sağlamdır. Ağızlarının ön kısmında, sert cisimleri kemirip kırmalarına yarayan kesici dişleri, arkadaki uzun boşlukta da azı dişleri vardır. Biz dişlerimizle sert cisimleri kıramayız. Kırmamız da dişlerimizin kırılmasına sebep olur. Örneğin cevizi ya taşla ya da demirden yapılmış bir aletle kırarız. Bu sevimli hayvanlar ise ağızlarındaki o keskin dişleriyle rahatlıkla cevizi kırabilirler.

Peki o kadar sert cisimleri kırdıkları halde dişlerinin yaşam boyu nasıl sağlam kaldığını veya dişleri yıpranan sincapların nasıl beslendiklerini hiç düşündünüz mü?

İşte, Allah her canlı gibi sincaplara da çok önemli bir özellik vermiştir. Çok şaşıracaksınız ama sincapların dişleri kırılıp-aşınsa da, yerine yenisi çıkar. Aşınan dişleri sürekli uzayarak alt tarafından yenilenir. Allah bu özelliği sadece sincaba değil, bu sert yiyecekleri kemiren bütün canlılara vermiştir.

Sevimli sincapların boyu 25 cm., yani sizin iki karışınız kadardır. Kuyrukları da neredeyse kendi boyları kadardır. Yukarı doğru duran bu kuyruk, geniş ve sık tüylerden oluşur. İşte sincap, bu kuyruk sayesinde dengesi bozulmadan ağaçtan ağaca atlar.

Gri sincaplar bir ağaçtan 4 metre uzaktaki bir başka ağacın dalına kolaylıkla atlayabilirler. Atlarken de kollarını ve bacaklarını açarlar. Bu sırada yassılaşan kuyrukları hem dengelerini sağlar hem de yönlerini ayarlar. Bu uçan sincaplar 9 metre yükseklikten dört ayaklarının üstüne yere inebilirler.

Sincaplar kışın yiyecek bulmakta çok zorlanırlar. Bu nedenle, soğuk ve karlı kış günlerinde karınlarını doyurmak için yazın yiyecek biriktirirler. Ama yiyeceklerini çok dikkatlice depo ederler. Örneğin meyve ve et depo etmezler. Çünkü bunlar kısa zamanda bozulan yiyeceklerdir. Sincaplar kışın aç kalmamak için yalnızca ceviz, fındık ve kozalak gibi dayanıklı yiyecekleri toplarlar.

Kış geldiğinde değişik yerlere gömdükleri yiyeceklerini güçlü koku duyularıyla bulurlar. Hatta, 30 cm.lik karın altına kalmış olan fındıkların bile kokusunu alabilirler.

Bazı sincapların uçtuklarını söylesek çok şaşırırsınız değil mi arkadaşlar? Ama doğru…Avustralya'da yaşayan ve ağaçlarda yaşayan bir tür sincap vardır. Tam olarak uçuyor olmasalar da, bir ağaçtan diğerine 30 metre atlayabilirler.

Sincaplar kış uykusuna yattıklarında kalın bir kürk gibi olan kuyruklarını vücutlarının etrafına sarıp, top gibi kıvrılırlar. Kuyruklarına sarılarak soğuk yüzünden donmaktan kurtulurlar.

Allah bu şirin canlılara ihtiyaçları olan her özelliği vermiş ve nasıl kullanacaklarını da öğretmiştir.

 

 

 

 



Yorumlar

255 karakter kaldı

Üye girişi yap ve yorumla » Üyeliksiz yorumla »