Radyasyon ne demek Büşra abla?


 

şra Abla: Merhaba arkadaşlar, yine uzun bir aradan sonra beraberiz. Bu bölümdeki konumuz gelişen teknolojinin getirdiği artıların yanında götürdüğü eksilerden biri olan RADYASYON. Evet, radyasyonun hayatımızdaki yeri neresi bir bakalım inşallah...

 

--- Radyasyon ne demek Büşra abla?

Büşra Abla: Radyasyon; ortamda bulunan, yol alan enerji demektir. Teknolojik ürünlerin kullanımı ile de bir hayli artış göstermiştir.

---Peki radyasyon nasıl oluşur ?

Büşra Abla: Evlerde kullanılan araç-gereçler manyetik alan(radyasyonlu alan) oluşturmaktadır. Radyo, televizyon, elektrikli ısıtıcılar, elektrikli battaniye, floresan lamba, uydu verici ve antenler, bilgisayar ekranları ve elimizden düşürmediğimiz cep telefonları radyasyon kaynaklarıdır.

--- Radyasyonun vücudumuza ne etkisi oluyor?

Büşra Abla: Radyasyon vücutta ışımaya yol açmakta ve bazı organların görevlerini yapmasını engeller. Yani baş ağrısına, hafıza kaybına, uyku bozuklukları hatta körlük oluşumuna, depresyon geçirmeye, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, uyku bozukluklarına ve kanserlere sebep oluyor.

--- En çok etkilenen kimler?

Büşra Abla: Çocuklar ve büyüme çağındaki gençler en fazla etkilenmektedirler.

--- Radyasyondan korunmak için ne yapmalıyız Büşra abla?

Büşra Abla:  Elektrikli aletleri mümkün oldukça uzaktan çalıştırmak gerek.

Aletler kapalı tutulmalı ya da fişten çekilmeli. Özellikle yattığımız ortamlarda bulundurmamak gerek.

Cep telefonlarıyla mümkün oldukça kısa görüşmeler olmalı ve baştan uzak tutulmalı.

Elektrikle çalışan çalar saat veya radyo kullanılmamalıdır.

Saç kurutma makinesinin radyasyonu daha fazla olduğu için ve özellikle akşamları bize yararı olan bir salgının salgılanmasını engellediği için kullanılmamalı.

Mikrodalga fırından en az 1 metre uzak durmak gerek.

Fotokopi makinesinden 50 cm uzakta kalmak.

Televizyon izlerken en az iki metre uzakta durmak.

Çamaşır ve bulaşık makinesi çalışırken yakınında bulunulmamalı.

Elektrik hatlarının geçtiği duvar ve bölmelerden uzak durmalı.

Bilgisayar ekranından 60 cm uzakta durulmalıdır. Bilgisayar kullanıcıları diğer insanlardan daha az göz kırptığından göz kuruluğu meydana gelir. Gözler yarım saatte bir dinlendirilmeli.15 dakikada bir gözler ekrandan ayrılıp kırpıştırılmalı ve yaklaşık yarım metre mesafedeki duran nesnelere bakılmalı. Bilgisayarda koruyucu filtre kullanılmalı ve uzun süre başında durulmamalı.

Elektrikli battaniyeler kısıtlı kullanılmalı. Kullanılması gerekiyorsa yatagı ısıttıktan sonra fişi çekilmeli.

Yaz aylarında güneş ışınlarının öğle saatlerinde çocuklar ve yaşlılar direk güneş ışığına maruz kalmamalı. Koruyucu kremler ve şapkalar kullanılmalı.

Alışveriş merkezlerinde fazla bulunmamak(özellikle teknoloji mağazalarında)gerekir. Çünkü fazla durduğunuzda baş ağrınızı fark edeceksiniz.

--- Çok teşekkür ederiz Büşra abla...

Büşra Abla: Bedensel ve ruhsal hastalıklardan, sakatlıklardan korunmak için, bize verilen vücut emanetini en iyi şekilde Cenab-ı Hakk'a geri vermek için dikkat etmemiz gerekli.

Bir dahaki sefere görüşmek üzere.... Allah'a emanet oluuuun :)

 

 

Yazan: Büşra GÜVENTÜRK



Yorumlar

255 karakter kaldı

Üye girişi yap ve yorumla » Üyeliksiz yorumla »