Aşı ne demek Büşra Abla???


Büşra Abla: Selamünaleyküm arkadaşlar... Uzun bir aradan sonra tekrar beraberiz yineJ... Bu köşemizde de sizlere aşılardan bahsetmek istiyorum.

- - - Aşı ne demek Büşra Abla???

 

Büşra Abla: Aşı belirli bir hastalığa karşı bağışıklık kazanmak amacıyla gerekli işlemlerden geçtikten sonra, kişileri enfeksiyon(bulaşıcı) hastalıklarına karşı koruyucu maddelerdir. Aşılar hazırlanış şekillerine göre 3 e ayrılır:

Canlı aşılar: Enfeksiyon etkenlerinin özel yöntemlerle hastalık yapma yeteneklerinin yok edilmesidir. Mesela; Kızamık, Kabakulak aşıları gibi...

Ölü Aşılar: Enfeksiyon etkenlerinin bağışıklık özellikleri korunarak fakat üreyip çoğalma özellikleri yok edilerek öldürülmesi ile elde edilen aşılardır. Örneğin; Tifo, Kolera, Boğmaca gibi...

Karma Aşılar: Bakteri ürünleri ya da zehirli atıklardan hazırlanan aşılardır. Örneğin; difteri boğmaca, tetanos(DBT), Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak(MMR)

Karma aşıların avantajları şunlardır:

1- Enfeksiyon sayısını azaltır., kişi daha az rahatsız edilir.

2- Zamandan tasarruf sağlanır.

3- Aşıların ayrı ayrı yapılmasından kazanılan bağışıklıktan daha güçlü bağışıklık elde edilir.

4- Topluma kısa sürede bağışıklık vermek olanağı sağlanır.

- - -Hımm. Peki aşıların yan etkileri var mıdır Büşra abla?...

 

Büşra Abla: Evet aşıların yan etkileri vardır. Mesela vücut kırıklığı, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, aşı yerinde kızarma, şişlik, ağrı görülebilir. Fakat 1-2 gün içerisinde geçer.

- - - Okullarda hangi aşılar yapılıyor?

 

Büşra Abla: İlköğretim 1. sınıfta KKK, yani kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısının sonuncusu yapılmaktadır. İlköğretim 8. sınıfta ise Hepatit-B aşıları yapılmaktadır.

 

Ayrıca Hepatit-B aşısı 3 dozda yapılmaktadır. Hepatit aşılarını yaptıranlar aşının tutup tutmadığını kanlarındaki Hepatit Maker' lara baktırarak öğrenebilirler.

 

- - - Vücudumuza demir, metal maddeler battığında ya da kestiğinde aşı yaptırmamız gerekir mi?

 

Büşra Abla: Evet arkadaşlar, bu durumlarda ihmal edilmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidip Tetanos aşısını yaptırmamız gerekli.

 

- - - Grip aşılarımızı ne zaman yaptırmalıyız Büşra abla??

Büşra Abla: Grip aşısının ideal uygulanma zamanı Ağustos-Eylül aylarıdır. Özellikle çocuk ve yaşlılara yapılması önerilmektedir. Yalnız yumurtaya alerjisi olanlar grip aşısı yaptıramazlar.

Tabi ki tevekkül edip, gerekli aşılarımızı yaptırıp. Dua ederek gerisini Cenab-ı Hakk a bırakmalıyız. Bir dahaki sefer görüşmek dileği ile.... Hoşçakalın....

 

- - - Güle güle Büşra abla. Teşekkür ederiz.

Hazırlayan: Büşra GÜVENTÜRK

 



Yorumlar

255 karakter kaldı

Üye girişi yap ve yorumla » Üyeliksiz yorumla »

  • 10 Eylül 2010, Cuma - 18:37

    zeze
       zeze


    arkadaşlar risale çocuk çok güzell hepinize selamlar

  • 26 Ekim 2010, Salı - 22:37

    selenay9
       selenay9 - İstanbul


    berna hanım afedersiniz ama biz sizlerden küçüğüz sonuçta. ve buna bizde görüyoruz.bence bize yazından net bir sonış elde edebilirsiniz. :)

  • 17 Temmuz 2010, Cumartesi - 10:28

    berna
       berna


    meraba ben buranın kurucularına seslenıyorum antalyada dini eğitim veren kreş arıyorum iki yaşında ikiz cocuklarım var lutfen bana yardımcı olun

  • 10 Temmuz 2010, Cumartesi - 12:38

    fatma zehra
       fatma zehra


    Büşra abla gerçekten çok bilgin var.yazdıkların sayesinde bir şeyler öğrendim çok teşekkürler.

  • 03 Haziran 2010, Perşembe - 17:49

    nazlı
       nazlı - Mersin


    çok güzel olmuş.Büşra abla ellerine sağlık.

  • 18 Ocak 2010, Pazartesi - 15:52

    zeynepnur16
       zeynepnur16 - Bursa


    Büşra abla bu yazdığın yazı çok hoşuma gitti, daha çoooooooooooooook yazı yazmanı arz ederim.Bidahakine ne yazıcağını çooook merak ediyorum :?: :huh: