Selam Çocuk Gökadalarda


 

Arkadaşlar! Kütle çekim kuvvetiyle birbirine bağlı (Yani kardeş gibi) yıldızlar , yıldızlararası gaz , toz , plazmadan icad edilen yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddelerden yaratılmış sisteme GALAKSİ veya GÖKADA denir.

Arzımızdan bin defa büyük yıldızlara ev sahipliği yapan galaksilerin cücesi 10 milyon yıldız içerir. Dev galaksilerde ise 1.000 000 000 000 (1 trilyon) yıldız vardır. (Bu miktarları düşünemiyoruz bile. Çekilebilen teleskop resimlerine baktığımız zaman Allahu ekber demekten kendimizi alamıyoruz.)

 

Çevresinde bir ailenin fertleri gibi gezegenler, asteroitler (Yani minor- küçük gezegen ) ve çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş Samanyolu Galaksisindeki binlerce lambalardan, yıldızlardan sadece biridir.

 

ANDROMEDA GÖKADASI

Zincire vurulmuş kız anlamına gelmektedir. Sarmal bir galaksidir. 1 TRİLYON yıldıza Rabbimizin emriyle ev sahipliği yapar. Bizim galaksimiz olan Samanyolu Galaksisi arasındaki uzaklık 2.2 milyon ışık yılıdır.( ışık yılı: Işığın bir yılda aldığı yoldur.)

Bizim galaksimize en yakın komşudur.

GİRDAP GÖKADASI

Yaklaşık 23 milyon ışık yılı uzaklıktaki sarmal bir gökadadır. En ünlü gökadalardan birisidir. Sanki Rabbimiz dünyadaki girdapları büyütmüş büyütmüş girdap gökadasını yapmış.

 

HOAG CİSMİ (HALKA GÖKADA)

Narin yapısı görenleri hayranlık içinde bırakır. Yaklaşık 600 milyon ışık yılı uzaklıkta Yılan Takımyıldızlarında bulunan yaşlı sarı çekirdeği çevreleyen genç, sıcak, mavi yıldızların oluşturduğu mükemmel halkasıyla büyüleyici bir gökadadır.

 

 

Bu gökadada genç yıldızlar yaşlı çekirdeği sarmış, sarmalamış. Sanki evlatların da yaşlı anne babalarını şefkatle sarmaları gerektiğinin bir misalini bu galaksi anlatıyor. Madem öyle; işte sloganımız:HOAG!

H - Hürmet edin!

O- Oflamayın!

A- Ağlatmayın!

G- Güldürün!

Aynı zamanda öyle dönüyorlar ki Mevlana gibi, Kâbe’nin etrafında dönen hacılar gibi …

MESSİER 58 GÖKADASI

Yaklaşık 68 milyon ışık yılı uzakta Başak Takımyıldızlarında bulunan çubuklu sarmal gökadadır. Başak Takımyıldızının en aydınlık galaksilerinden birisidir.

 

 

Allah dünyamızın yüzünü çiçeklerle süslendirdiği gibi gökyüzünü de süslemiş. Nazar boncuğu gibi bu galaksiyi semaya asmış.

(Not: Bu gökadanın futbolcu Messiyle bir ilgisi yoktur. Futbol severlere duyurulur.)

HUBBLE TELESKOBUNDAN gökyüzünün %0.000024’lük bölgesinde 10000’in üzerinde gökada fotoğrafı

 

ARKADAŞLAR! Ordusunda böyle milyonlarca galaksi bulunan böyle bir Sultana kulluk etmek, O’na misafir olmak ne kadar büyük bir şereftir, tarif edilemez. 



Yorumlar

255 karakter kaldı

Üye girişi yap ve yorumla » Üyeliksiz yorumla »